Arang Aktif – Activated Charcoal

182

Arang Aktif – Activated Charcoal | Arang yang diaktifkan kadang-kadang digunakan untuk membantu mengubati overdosis dadah atau keracunan.

arang aktif - activated charcoal

Apabila anda mengambil arang diaktifkan, ubat-ubatan dan toksin dapat mengikatnya. Ini membantu menghapuskan bahan-bahan yang tidak diingini.

Arang diperbuat daripada arang batu, kayu, atau bahan lain. Ia menjadi “arang diaktifkan” apabila suhu tinggi bergabung dengan gas atau agen pengaktif untuk mengembangkan kawasan permukaannya.

 

Mengapa orang mengambil arang diaktifkan?

Orang mengambil arang aktif untuk menguruskan keracunan atau berlebihan.

Apabila digunakan bersama dengan rawatan lain, arang diaktifkan mungkin berkesan untuk keracunan akut. Tetapi TIDAK berguna dalam sesetengah kes, termasuk keracunan dari:

 • Sianida
 • Litium
 • Alkohol
 • Tablet besi

Ia juga tidak digunakan untuk merawat racun seperti asid atau asas kuat.

Dengan keracunan, jangan meneka tentang perkara yang betul untuk dilakukan. Hubungi pusat kawalan racun tempatan dengan segera. Dan pergi ke bilik kecemasan. Anda perlu menggunakan arang aktif secepat mungkin jika disyorkan.

Kegunaan arang aktif lain yang kurang dipelajari termasuklah:

 • Rawat keadaan kehamilan di mana aliran normal hempedu terkena (cholestasis)
 • Cegah gas
 • Kurangkan kolesterol tinggi
 • Mencegah mabuk

Penyelidikan awal mengenai penggunaan arang aktif untuk merawat kolestasis kehamilan sangat terhad. Lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan keselamatan dan keberkesanannya.

Tidak jelas sama ada arang aktif membantu meningkatkan gas dan kolesterol. Ini kerana keputusan penyelidikan setakat ini tidak konsisten.

Bagi ubat mabuk dengan arang yang diaktifkan, tidak ada bukti bahawa ia berfungsi.

Arang diaktifkan yang digunakan untuk merawat keracunan adalah serbuk yang bercampur dengan cecair. Sekali bercampur, ia boleh diberikan sebagai minuman atau melalui tiub yang telah diletakkan melalui mulut dan ke dalam perut.

Arang yang diaktifkan juga boleh didapati dalam bentuk tablet atau kapsul untuk merawat gas. Borang ini tidak digunakan untuk merawat keracunan.

arang aktif - activated charcoal

Bolehkah anda mendapatkan arang aktif secara semulajadi daripada makanan?

Arang yang diaktifkan ialah produk yang dihasilkan. Anda tidak boleh menemui secara semulajadi dalam makanan.

 

Apakah risiko mengambil arang diaktifkan?

Apabila digunakan untuk merawat keracunan atau berlebihan, arang diaktifkan biasanya selamat, tetapi ia perlu ditadbirkan hanya dalam kemudahan penjagaan kesihatan.

Kesan sampingan lebih berkemungkinan apabila ia digunakan pada jangka masa panjang untuk merawat keadaan seperti gas berlebihan.

Kesan sampingan. Apabila anda mengambilnya melalui mulut, arang diaktifkan boleh menyebabkan:

 • Najis hitam
 • Lidah hitam
 • Muntah atau cirit-birit
 • Sembelit

Dalam kes yang lebih serius, ia boleh menyebabkan penyumbatan gastrousus.

Risiko. Jangan gabungkan arang diaktifkan dengan ubat yang digunakan untuk sembelit (katalis seperti sorbitol atau sitrat magnesium). Ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dan masalah lain.

Interaksi. Arang yang aktif boleh mengurangkan atau menghalang penyerapan ubat-ubatan tertentu. Ini termasuk dadah seperti:

 • Acetaminophen
 • Digoxin
 • Theophylline
 • Antidepresan Tricyclic

Jangan gunakan arang aktif sebagai suplemen jika anda mengambil ubat ini. Arang yang diaktifkan juga boleh mengurangkan penyerapan nutrien tertentu.

Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) mengawal makanan tambahan; Walau bagaimanapun, ia memperlakukan mereka seperti makanan dan bukannya ubat-ubatan. Tidak seperti pengeluar dadah, pembuat makanan tambahan tidak perlu menunjukkan produk mereka selamat atau berkesan sebelum menjualnya di pasaran.

Pastikan anda memberitahu doktor tentang apa-apa suplemen yang anda ambil, walaupun ia semula jadi. Dengan cara itu, doktor anda boleh menyemak apa-apa kesan sampingan yang berpotensi atau interaksi dengan ubat-ubatan, makanan, atau herba dan suplemen lain. Dia boleh memberitahu anda jika suplemen mungkin meningkatkan risiko anda.

Activated Charcoal Untuk Atasi Sakit Perut Di Musim Raya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here